Kurban Bayramı’nı gebe olarak karşılayanlara önemli uyarılar: Ette porsiyona ve pişirmeye dikkat

Gebelikte Kurban Bayramı’nda Et Tüketiminin Önemi

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) VM Medical Park Florya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hediye Dağdeviren, gebelikte bağışıklık sisteminin zayıfladığını söylüyor. Bu nedenle kurban eti tüketimine hamilelerin çok dikkat etmesi gerektiğini belirten Dağdeviren, “Gebeler taze kesilmiş kurban etini tüketmemelidir. Eti en az 1 gün dinlendirmeliyiz. Çünkü taze kesilmiş etlerin sindirimi zor olabilir ve hazımsızlık problemlerine neden olabilir.” diyor.

Prof. Dr. Dağdeviren, etin iyi pişmesinin önemini vurgulayarak, “Çünkü iyi pişmemiş etlerde ‘toksoplazma gondii’ dediğimiz bir parazit enfeksiyonu olabilir. Bu da gebelikte hem gebeye hem bebeğe zarar verebilir. Dolayısıyla etin çok iyi pişirilmesi gerekiyor.” açıklamasını yapıyor.

Hamilelerin eti yağlı kavurma, kızartma gibi tüketmemesi gerektiğini belirten Dağdeviren, “Çünkü bunlar yağlı gıdalar. Gebelikte sindirim problemleri sık görülür. Bu yüzden haşlama, fırın gibi pişirme yöntemlerini tercih etmeliyiz. Ayrıca eti saklarken de çok dikkatli olmalıyız. Eti uygun koşullarda ve buzdolabında saklamalıyız. Bir kez çıkardığımız ve dondurup çözdürdüğümüz eti bir daha asla dondurmamalıyız. Hamilelere kurban etini günlük ortalama 100 gram olarak porsiyon şeklinde tüketmelerini öneriyoruz.” diyor.

Prof. Dr. Dağdeviren, hamilelerin etin yanında C vitamini miktarını artırmasının önemli olduğunu, ayrıca günde 2 litre sıvı tüketmesi gerektiğini kaydediyor.

Memorial Bahçelievler Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sehtap Nazlı Kılıç Çetin ise hamilelerin Kurban Bayramı’nda et tüketimine dikkat etmesi gerektiğini belirtiyor. Hamilelik döneminde bağışıklık sisteminin oldukça zayıfladığını belirten Çetin, yeni kesilmiş etlerde mikrobiyal ve paraziter yükün fazla olduğunu vurguluyor.

Çetin, kırmızı etin hamilelik dönemi için önemli olduğunu belirterek, “Kırmızı et hamileler için protein açısından çok kıymetli bir kaynaktır. Ayrıca B12 ve çinko gibi vitamin ve mineraller açısından da zengindir. Dolayısıyla haftada 2-4 kez kırmızı et tüketimi öneriyoruz.” diyor.

Dinlenmemiş, taze kesilmiş etlerin mikrobiyal yükü fazla olduğunu belirten Çetin, “En azından 24 saat buzdolabında bekletildikten sonra pişirilmesi daha uygundur. Gebelikte genellikle etler iyi pişirilmelidir ki toksoplazma, listeria gibi enfeksiyonlardan uzak kalalım. Ayrıca sağlıklı pişirme yöntemleri değişmez. Normal zamanda olduğu gibi haşlama veya ızgara tercih edilmelidir.” açıklamasını yapıyor.

Çetin, bayramda hamilelerin günlük et tüketimini 90-120 gram arasında tutmalarının önemini vurgulayarak, “Fazla tüketim doymuş yağ alımına neden olabilir ve kilo artışını tetikleyebilir. Kurban etini haşlanmış veya ızgara olarak tüketmelerini öneriyoruz. C vitamini açısından zengin besinlerle tüketmeleri önemli. Su tüketimine dikkat etmeleri gerekiyor ancak yemek esnasında su içmemeleri önerilir. Fazla su tüketimi sindirim problemlerine neden olabilir.” diyor.

Bayramda hamilelerin sütlü tatlı tüketmelerinin önemli olduğunu belirten Çetin, şerbetli ve yapay tatlandırıcılı tatlılardan kaçınmalarını öneriyor.

Related Posts

Görme kaybının sessiz nedeni: Bu belirti körlüğe yol açabilir

Ağrısız başlıyor, sessizce ilerliyor ve sonu körlük olabiliyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, retina damar tıkanıklıklarının bu sinsi tehlikesine dikkat çekerek; ileri yaş, hipertansiyon ve sigara kullanımının riski artırdığını belirtti.

“Yangınlarda Solunum Şikayetleri 3 Katına Çıkıyor”

Yangınlarda solunum şikayetleri 3 katına çıkıyor. Uzmanlar yangın sonrası solunum şikayetlerinin arttığına dikkat çekerek alınması gereken önlemleri anlattı. 

Kruvaziyerlerde salgın alarmı

Her yıl milyonlarca insan, dinlenmek ve keyifli vakit geçirmek amacıyla kruvaziyer gemilerine biniyor. Ancak bazı gemilerde hijyen açısından endişe verici sırlar saklı olabilir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), 2025 yılının Ocak-Mayıs …

35 yaş üstündeyseniz belirtiler erken başlıyor: İşte ilk 10 işaret…

Kadınların hayatında önemli bir dönüm noktası olan menopoz, her bireyde farklı belirtilerle ortaya çıkabilir. Ancak bazı sinyaller, bu sürecin daha zorlu geçebileceğine işaret eder. İşte 35 yaş üstü kadınların dikkat etmesi gereken 10 önemli belirti…

Altı saatten az uyku sağlığı tehdit ediyor

Son zamanlarda ünlüler ne kadar az uyudukları ile ilgili açıklamaları ile gündeme geliyor. Rihanna üç ya da dört saat, Sydney Sweeney sadece iki saat uyuduğunu söylüyor. Madonna ise uykusuzlukla mücadele ettiğini ve altı saatle günü geçirdiğini belirtiyor. Ancak uzmanlara göre bu alışkanlıklar ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Yalnızca zihni değil, beden sağlığını da zorluyor! Sınavda başarı tabakta başlıyor

Özellikle üniversite sınavı gibi kritik virajlara hazırlanan öğrencilerde kaygı düzeyi artarken beslenme alışkanlıklarında da gözle görülür değişimler yaşanıyor. Uzman Diyetisyen Esra Öztürk, sınav döneminde zihinsel performansı destekleyen, odaklanmayı artıran ve kaygıyla başa çıkmaya yardımcı olan sağlıklı beslenme önerilerini paylaştı.